Btw-nummer aanvragen: alles wat je moet weten

 

Een eigen zaak gaat meestal gepaard met btw-plicht en bijbehorend btw-nummer. Ontdek hier hoe je een btw-nummer kan aanvragen, je kan inschrijven in de KBO, je btw-nummer kan activeren en nog veel meer. Maak een vliegende start als zelfstandige!

Wie moet een btw-nummer aanvragen?

De meeste (vrije) beroepen of handelsactiviteiten die je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep uitoefent zijn btw-plichtig. Bijgevolg dien je een btw-nummer aan te vragen. Er zijn weliswaar uitzonderingen die geen btw-hoedanigheid nodig hebben of gemengd btw-plichtig zijn.

Hoe btw-nummer aanvragen?

Een btw-nummer aanvragen als ondernemer is heel eenvoudig. Je vraagt een ondernemingsnummer aan via Eunomia, het ondernemingsloket van avixi. Je activatie bij de btw kan samen gebeuren met je aanvraag van je ondernemingsnummer waardoor je binnen 24 uur kan opstarten. Zij schrijven jouw zaak eveneens in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Online btw-nummer aanvragen

Een btw-nummer online aanvragen is heel makkelijk. Jij hoeft je namelijk niet te verplaatsen. Het sociaal verzekeringsfonds of ondernemingsloket regelt de hele administratieve rompslomp voor jou van a tot z. Nog zo handig!

Vraag je ondernemingsnummer/btw-nummer online aan

Btw-nummer aanvragen: kosten

Een btw-nummer aanvragen is niet gratis. Benieuwd hoeveel de kosten bedragen? Enerzijds heb je je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Reken daarvoor op zo’n 101 euro (inclusief btw). Je ondernemingsnummer vervolgens laten activeren als btw-nummer kost 60 euro (exclusief btw) extra.

Eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak als ondernemingsvorm gekozen? Dan hoef je enkel een bankrekening te openen, avixi doet de rest! Reken op je inschrijving bij de KBO, het regelen van je ondernemingsnummer en de activatie van je btw-nummer, aanvragen van vergunningen en aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds.

Vennootschap

Kies je voor een vennootschap zoals een bv, nv, cv, vof of CommV? Ook dan kan avixi jou administratief ondersteunen. Het oprichten van een vennootschap verloopt een beetje anders dan bij een eenmanszaak. Er moet een oprichtingsakte worden opgemaakt (en een financieel plan) en die moet worden neergelegd bij de ondernemingsrechtbank, soms verplicht via een notaris. Daarna kan het ondernemingsloket de overige opstartformaliteiten regelen.

Btw-nummer activeren

Om btw te innen en af te trekken, moet je onderneming beschikken over een btw-nummer. Opgelet: je hebt enkel een geldig en uniek btw-nummer wanneer je ondernemingsnummer geactiveerd is bij de btw-administratie. Ook indien je een kleine onderneming hebt die vrijgesteld is van btw (zie verder) dien je alsnog je btw-nummer te activeren. Het is een misverstand dat een kleine onderneming zich niet moet identificeren bij de btw.

Btw-plichtig of niet?

Btw aanrekenen of niet? Is je jaaromzet lager dan € 25.000? Dan ben je in principe een kleine onderneming en heb je recht op de btw-vrijstelling. Dat wil zeggen dat je kiest om geen btw aan te rekenen en om geen kwartaalaangiftes te doen, maar slechts 1x per jaar een klantenlijst in te dienen. Je hebt dus minder rompslomp en bent goedkoper voor je klanten dan je concurrent die wél btw aanrekent.

Persoonlijke keuze

De medaille heeft ook een keerzijde: zo kan je geen btw aftrekken. Het is dus een persoonlijke keuze. Werk je vaak voor bedrijven i.p.v. voor particulieren? Dan is de gewone btw-regeling toch vaak interessanter omdat die bedrijven de btw kunnen aftrekken waardoor je voor hen goedkoper bent dan zonder btw-plicht. Bovendien kan je je btw aftrekken van de zaken die je moet aankopen.

Btw-controle

Je kan altijd onderworpen worden aan een btw-controle om te zien of je effectief onder de drempel van 25.000 euro valt. Je moet sowieso ook op je facturen ‘kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting: btw niet toepasselijk’ vermelden.

Vrijstelling van btw-plicht

Beroepen met een sociaal karakter en sommige vrije beroepen zijn vrijgesteld van btw en dus niet btw-plichtig: o.a. activiteiten van vroedvrouwen, verpleegkundigen en logopedisten, socio-culturele activiteiten zoals bejaarden- en gehandicaptenzorg, verzekerings- en financiële activiteiten en verkoop en verhuur van onroerende goederen. De volledige lijst vind je terug op Fisconetplus.

Btw-stelsel

Er zijn verschillende btw-stelsels, afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke voorkeur of keuze. Zo zijn er maandelijkse aangiftes, periodieke kwartaalaangiftes, het vrijstellingsregime en het forfaitair. Stelsel. Om zeker te zijn welk btw-stelsel van toepassing is op jouw onderneming, bekijk je best de mogelijkheden met avixi.

Je eigen zaak starten

Een eigen zaak beginnen is niet evident. Weliswaar is het een stuk makkelijker wanneer je een beroep doet op een sociaal verzekeringsfonds/ondernemingsloket zoals avixi. Als ervaren partner ontzorgen wij jou graag volledig. Of het nu gaat om het afsluiten van aanvullende verzekeringen, het aanvragen van je btw-nummer of het regelen van speciale vergunningen.

Ondersteuning van a tot z

Meer info nodig over het aanvragen van een btw-nummer? Of wil je graag persoonlijk advies en bijstand van je sociaal verzekeringsfonds? Contacteer avixi voor ondersteuning van a tot z. Zo kan jij focussen op je core business. Wij helpen je graag verder!

btw-nummer aanvragen