Online btw-nummer aanvragen

 

Droom je van een eigen zaak als zelfstandige? En wil je het liefst alles online aanvragen? Dat kan geregeld worden. Je sociaal verzekeringsfonds zet je snel op weg richting je eigen zaak. Online je btw-nummer aanvragen en je sociaal statuut in orde brengen? In 1,2,3 ben je vertrokken!

Starten als zelfstandige

Als je je eigen zaak begint zal je eerst een keuze moeten maken over het type ondernemingsvorm (eenmanszaak, vennootschap …), zal je je moeten aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals avixi en een zakelijke zichtrekening openen.

Wat doet een ondernemingsloket allemaal?

Een ondernemingsloket helpt je o.a. met je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (= de aanvraag van je ondernemingsnummer) en de activatie van je btw-nummer. De aanvraag van al deze procedures verloopt gewoon online.

Wat is btw?

Btw staat voor belasting over de toegevoegde waarde. De belasting die jouw klant betaalt wanneer hij of zij producten of diensten van je afneemt, stort jij op jouw beurt door aan de overheid, aan de hand van je btw-aangifte.

Wanneer moet je een btw-nummer online aanvragen?

Als je een economische activiteit gaat uitoefenen die onderworpen is aan de btw, dan zal je als ondernemer een btw-nummer moeten aanvragen. Het is noodzakelijk om het proces van innen en doorstorten van deze belasting te vereenvoudigen. Indien je vrijgesteld bent van btw (bijvoorbeeld een huisarts), moet je niet over een btw- nummer beschikken, maar nog steeds over een ondernemingsnummer.

Wie heeft er een btw-nummer nodig?

De meeste beroepen of activiteiten met betrekking tot handel, inclusief quasi alle vrije beroepen, zijn verplicht een btw-nummer aan te vragen. Ongeacht of je nu zelfstandige in bijberoep of hoofdberoep bent. Er zijn enkele uitzonderingen. Daarover lees je hieronder meer.

Vrijstellingen

Sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter zijn vrijgesteld van btw en dus niet btw-plichtig. Dit geldt zowel voor zelfstandigen in hoofd- als in bijberoep. Een volledige lijst van vrijgestelde activiteiten en eventuele voorwaarden kan je terugvinden op Fisconetplus.

Hoe vraag je een btw-nummer online aan?

Vooraleer je je btw-nummer kan aanvragen, heb je eerst een ondernemingsnummer nodig. En dat vraagt een inschrijving bij de KBO. Avixi helpt jou hier graag bij. Nadat je ingeschreven bent, kan je btw-nummer geactiveerd worden. Ook dit regelt je ondernemingsloket voor jou. Normaalgezien duurt dit 24 uur.

Vraag je ondernemingsnummer/btw-nummer online aan

Welk btw-stelsel

Heb je al bepaald welk btw-stelsel op jou van toepassing is? Je kan o.a. kiezen uit een maandelijkse aangifte, een periodieke kwartaalaangifte, eventueel het vrijstellingsregime of het forfaitair stelsel. Ben je vrijgesteld van btw, dan hoef je je hoofd hierover alvast niet te breken.

E-loket avixi

Je bent misschien van plan een boekhouder onder de arm te nemen voor je (kwartaal)aangifte. Wist je dat je je accountant of boekhouder toegang kan geven tot het e-loket van avixi? Dankzij ons aansluitingsformulier kan hij of zij jouw eenmanszaak of vennootschap makkelijk bij ons aansluiten.

Speciale vergunningen

Sommige zelfstandige beroepen of activiteiten vereisen bepaalde vergunningen: beroepskaart, ambulante handel, foorkaart, Sabam, voedselveiligheid FAVV … Je ondernemingsloket kan deze vergunningen aanvragen. Zo ben je in één keer met alle formaliteiten tegelijk in orde!

Aansluiting ziekenfonds

Nadat je je ondernemingsnummer en btw-nummer online hebt aangevraagd, en je je aangesloten hebt bij een sociaal verzekeringsfonds zoals avixi, doe je er ook goed aan je ineens aan te sluiten bij een ziekenfonds. Zo heb je recht op een ziekte- en invaliditeitsuitkering. Ben je zelfstandige in hoofdberoep dan ben je volledig verzekerd in het sociaal statuut door het betalen van je sociale bijdragen.

Aanvullende verzekeringen

Als je je eigen zaak start, sluit je best ook enkele aanvullende verzekeringen af. Denk aan een aanvullende pensioenverzekering (VAPZ), verzekering beroepsaansprakelijkheid, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, verzekering gewaarborgd inkomen, arbeidsongevallenverzekering (indien personeel in dienst) …

Online je eigen zaak beginnen

Wil je starten als zelfstandige en kriebelt het om online je btw-nummer aan te vragen? Schakel dan de hulp van een betrouwbare partner als avixi in. Wij brengen met plezier alle wettelijke formaliteiten in orde zodat jij in sneltempo aan de slag kan als zelfstandige!

Start je zaak online

btw-nummer online aanvragen