Primostarter: wat is het en wanneer kom je in aanmerking?


Ga jij binnenkort starten als zelfstandige? Dan ben jij misschien wel een primostarter. Een primostarter is een startende zelfstandige in hoofdberoep die aan bepaalde voorwaarden voldoet en daardoor in aanmerking komt voor een lagere sociale bijdrage voor de eerste vier kwartalen van aansluiting. Hieronder ontdek je de voorwaarden voor primostarter en de concrete toepassing op jouw sociale bijdragen.

Wanneer ben je een primostarter?

Je bent een primostarter wanneer aan je de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent zelfstandige in hoofdberoep
  • Je was tijdens de twintig kwartalen voor aanvang of herneming van je zelfstandige activiteit op geen enkel ogenblik een zelfstandige in hoofdberoep of een zelfstandige in hoofdberoep die was gelijkgesteld met een zelfstandige in bijberoep

Het gaat dus om startende zelfstandigen in hoofdberoep die voordien nooit een activiteit als zelfstandige hebben uitgeoefend of die meer dan twintig kwartalen geleden een zelfstandige activiteit hebben stopgezet.

Goed om te weten: Ook zelfstandigen in bijberoep en student-zelfstandigen die de overstap maken naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep komen in aanmerking. Als zelfstandige in bijberoep kan je geen primostarter zijn.

Hoe zit het dan met jouw bijdragen?

De minimale sociale bijdrage van de primostarters voor de eerste vier kwartalen is lager dan die van de andere zelfstandigen in hoofdberoep. Daardoor betaal je voor die eerste vier kwartalen minder sociale bijdragen als je inkomsten beperkt zijn. Met hogere inkomsten betaal je dezelfde bijdragen als de andere zelfstandigen in hoofdberoep.

Die lagere sociale bijdragen worden automatisch toegepast op het moment dat je definitieve bijdragen berekend worden. Je sociaal verzekeringsfonds doet dit als fiscus de inkomsten van het betrokken bijdragejaar heeft vastgesteld (meestal twee jaar later).

Als je tijdens het bijdragejaar al verlaagde voorlopige bijdragen wil betalen, dan moet je aan je sociaal verzekeringsfonds vragen om je voorlopige bijdragen te verminderen tot:

  • Ofwel de minimale sociale bijdrage voor de primostarters
  • Ofwel een ander wettelijk vastgelegd bedrag

Je moet wel aantonen dat je inkomsten van het bijdragejaar waarin één of meer van je eerste vier kwartalen liggen, niet hoger zullen zijn dan de wettelijk vastgelegde minimumdrempel.

Voldoe je aan de voorwaarden voor primostarter en wil je graag gebruikmaken van deze starterskorting? Neem contact op met je sociaal verzekeringsfonds avixi. We helpen je graag verder.

Starten als zelfstandige?

Start hier in een handomdraai je eigen zaak met de online-tool van avixi.

Start nu

Contacteer ons ondernemingsloket

Contact

Heb je nog een vraag?

Contacteer je klantenbeheerder:

Mechelen: 015 45 12 60
Brugge: 050 40 65 65
Hasselt: 011 22 27 46

Of stuur een bericht via email naar info@avixi.be.

Contact