BTW nummer aanvragen


Wie moet een BTW-nummer aanvragen?

Bijna alle beroepen die betrekking hebben op handelsactiviteiten, met inbegrip van de meeste vrije beroepen, zijn BTW-plichtig en moeten dus verplicht een BTW-nummer aanvragen. Sommige activiteiten zijn niet BTW-plichtig, bijvoorbeeld artsen, leerkrachten met privélessen, kinesitherapeuten indien hun diensten zijn opgenomen in de nomenclatuur van het RIZIV, enz… Zij moeten zich niet identificeren bij de BTW.

Wat als je vrijgesteld bent van BTW?

Kleine Ondernemingen

Als je in theorie wel BTW-plichtig bent maar een omzet hebt beneden € 25.000, dan word je beschouwd als kleine onderneming en kan je kiezen voor een vrijstelling van BTW. Je moet dan geen BTW aanrekenen, maar je kan zelf ook geen BTW aftrekken. Opgelet: € 25.000 is het maximum bedrag aan zelfstandige inkomsten voor de vrijstelling voor een volledig jaar. Dit bedrag wijzigt dus als je geen volledig jaar aangesloten bent. Je moet dit bedrag dan vermenigvuldigen met het aantal dagen dat je zelfstandig zal zijn in dat jaar en delen door het aantal dagen in een jaar.

Je BTW-nummer moet je als kleine onderneming in elk geval wel activeren.

Uiteraard kan je een BTW-controle krijgen om te zien of je wel degelijk onder deze drempel valt. Bovendien moet je op je fakturen vermelden “kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting: BTW niet toepasselijk”. Je moet ook jaarlijkse een lijst bijhouden van alle klanten waar een factuur voor wordt gemaakt hoger dan € 250 (excl. BTW).

Hoe kan je een BTW-nummer activeren?

De activatie kan je onmiddellijk, samen met de aanvraag van je ondernemingsnummer, door het ondernemingsloket van Eunomia laten regelen.

Je moet daar dan het BTW-stelsel aangeven waarvoor je opteert: de gewone regeling, maandelijkse aangiftes, het vrijstellingsregime, het forfaitair stelsel … Sommige beroepen hebben geen BTW-hoedanigheid nodig of zijn gemengd BTW-plichtig.

Starten als zelfstandige?

Start hier in een handomdraai je eigen zaak met de online-tool van avixi.

Start nu

Contacteer ons ondernemingsloket

Contact

Heb je nog een vraag?

Contacteer je klantenbeheerder:

Mechelen: 015 45 12 60
Brugge: 050 40 65 65
Hasselt: 011 22 27 46

Of stuur een bericht via email naar info@avixi.be.

Contact