Je eigen zaak starten: stappenplan


Denk je erover om binnenkort te starten als zelfstandige? Als je start met je eigen zaak, zijn er enkele formaliteiten waaraan je moet voldoen. Wij helpen je graag om deze zaken in orde te brengen. Om je eigen zaak te starten, kan je onderstaand stappenplan volgen.

DOWNLOAD ONS STAPPENPLAN
Stap 1 Kies de geschikte ondernemingsvorm

Ga je voor een eenmanszaak? Of voor een vennootschap? Belastingen en aansprakelijkheid verschillen naargelang de gekozen formule.

Stap 2 Open een zichtrekening

Deze rekening is volledig gescheiden van je privérekening en wordt enkel gebruikt voor de verrichtingen die verband houden met jouw beroepsactiviteiten.

Stap 3 Vraag een ondernemingsnummer aan

Om een zelfstandige activiteit uit te oefenen, moet je ingeschreven zijn in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen).

Je onderneming krijgt in de KBO een eigen ondernemingsnummer. Het ondernemingsloket van avixi brengt dit in orde voor jou.

  • Helpers en meewerkende partners hebben geen ondernemingsnummer nodig. Het is de hoofdzelfstandige bij wie ze helpen die zo’n nummer nodig heeft. De helpers en meewerkende partners moeten zich enkel aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
  • Zaakvoerders, bestuurders en werkende vennoten in een vennootschap hebben geen eigen ondernemingsnummer nodig, maar moeten zich wel aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Het is de vennootschap zelf die het ondernemingsnummer moet aanvragen.

Het ondernemingsloket onderzoekt bij je aanvraag tot inschrijving in KBO of je onderneming voldoet aan deze vestigingsvoorwaarden. In Vlaanderen is het voor geen enkele activiteit nog nodig om basiskennis bedrijfsbeheer en beroepskennis te bewijzen. In het Brussels Gewest en Wallonië is dit nog niet afgeschaft. Het privéadres (maatschappelijk adres bij vennootschappen) is hier bepalend.

Stap 4 Activeer je Btw-nummer

Zelfstandigen zijn bijna altijd btw-plichtig en moeten hun ondernemingsnummer laten activeren als btw-nummer. Deze activatie kan je onmiddellijk, samen met de aanvraag van je ondernemingsnummer, door het ondernemingsloket van avixi laten regelen.

Stap 5 Speciale vergunningen

Voor sommige zelfstandige beroepsactiviteiten moet je bepaalde vergunningen aanvragen: bijvoorbeeld milieuvergunning, eetwareninspectie, SABAM, leurkaart, enz.

Sommige van deze vergunningen kan je door avixi laten aanvragen. Zo kan je alle formaliteiten tegelijkertijd in orde laten brengen.

Stap 6 Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds
  • Als zelfstandige sluit je bij de aanvang van je zelfstandige activiteit aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Zo ben je in orde met je sociaal statuut en heb je recht op gezinsbijslag, ziekteverzekering, pensioen, mantelzorg en overbruggingsrecht. Wanneer wij je ondernemingsnummer regelen kunnen wij meteen ook je aansluiting bij ons sociaal verzekeringsfonds in orde brengen. Dit bespaart je een administratieve stap.
  • Als je kiest voor een vennootschap, sluit je ook je vennootschap aan bij het sociaal verzekeringsfonds. Ook dit kunnen wij als sociaal verzekeringsfonds voor jou in orde brengen.

Je wil een ondernemingsnummer aanvragen/je btw-nummer activeren/aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds? Het kan online !

 

Gestart met een vennootschap? Sluit ze online aan bij het sociaal verzekeringsfonds.

Stap 7 Sluit je aan bij een ziekenfonds

Als zelfstandige moet je aansluiten bij een ziekenfonds om je rechten te vrijwaren inzake ziekte- en invaliditeitsverzekering. Elke zelfstandige in hoofdberoep is volledig verzekerd in het sociaal statuut van de zelfstandigen door het betalen van sociale bijdragen. Een zelfstandige in bijberoep bouwt zijn rechten op ziekte- en invaliditeitsuitkeringen op vanuit zijn andere professionele activiteiten (werknemer, ambtenaar, …).

Stap 8 Sluit aanvullende verzekeringen af

Als je een eigen zaak start, regel je best ook enkele aanvullende verzekeringen:

  • Aanvullende pensioenverzekering
  • Verzekering gewaarborgd inkomen
  • Verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid
  • Verzekering beroepsaansprakelijkheid
  • Arbeidsongevallenverzekering indien personeel in dienst

Voor sommige aanvullende verzekeringen kunnen wij je doorverwijzen naar een verzekeringsmakelaar met de nodige kennis en expertise.

Meer info?

Heb je vragen over dit stappenplan om je eigen zaak te starten? Avixi helpt je graag. De meeste stappen kunnen wij bovendien voor jou in orde brengen. Contacteer ons hier.

Starten als zelfstandige?

Start hier in een handomdraai je eigen zaak met de online-tool van avixi.

Nuttige documenten

Contacteer ons ondernemingsloket

Heb je nog een vraag?

Contact
Contact