Hoe btw-nummer aanvragen als zelfstandige

Als ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig en heb je bijgevolg een btw-nummer nodig, ongeacht of je zelfstandige in hoofberoep of bijberoep bent. Benieuwd hoe je een btw-nummer kan aanvragen? Wij leggen het haarfijn uit aan de hand van een handig stappenplan.

Wat is een btw-nummer?

Vooraleer we overgaan naar hoe je een btw-nummer kan aanvragen, is het interessant te weten wat zo’n nummer juist is. Btw betekent zoveel als belasting over de toegevoegde waarde. Een consument betaalt deze belasting op de diensten of producten die jij verkoopt. Jij stort deze belasting door aan de overheid via je btw-aangifte.

Waarom heb je een btw-nummer nodig?

Een btw-nummer als zelfstandige is noodzakelijk om het proces van innen en doorstorten van deze belasting vlot te laten verlopen. Zo’n nummer is uniek en moet je verplicht vermelden op alle documenten die betrekking hebben op je onderneming.

Wie moet een btw-nummer aanvragen?

Bijna alle beroepen die betrekking hebben op handelsactiviteiten, de meeste vrije beroepen inbegrepen, zijn btw-plichtig en moeten verplicht een btw-nummer aanvragen. Dit geldt zowel voor zelfstandigen in hoofdberoep als in bijberoep, mits enkele uitzonderingen zoals sommige vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter.

Wie moet er geen btw-nummer aanvragen?

Als je als onderneming vrijgesteld bent van btw-plicht, moet je geen btw-nummer aanvragen. Het volledige overzicht van vrijgestelde activiteiten (volgens artikel 44 van het Btw-wetboek) en de eventuele voorwaarden vind je op Fisconetplus.

Hoe kan je een btw-nummer aanvragen?

Benieuwd hoe je als ondernemer (in hoofd- of bijberoep) een btw-nummer kan aanvragen? Dat is heel eenvoudig. Je voert de volgende 5 stappen allemaal uit en dan kan je met jouw btw-nummer aan de slag. Avixi brengt deze stappen allemaal in een handomdraai in orde voor jou.

Stap 1: Vraag een ondernemingsnummer aan

Om een btw-nummer aan te vragen heb je eerst een ondernemingsnummer nodig. Je btw-nummer is daarop gebaseerd. Om een ondernemingsnummer te krijgen, moet je je inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je kan als ondernemer niet zelf rechtstreeks aankloppen bij de KBO. Je doet dit via een ondernemingsloket of een sociaal verzekeringsfonds zoals avixi.

Vraag je ondernemingsnummer/btw-nummer online aan

Stap 2: Activeer je btw-nummer

Nadat je inschrijving bij de KBO afgerond is, kan je btw-nummer geactiveerd worden. Deze administratieve procedure wordt ook door je sociaal verzekeringsfonds/ondernemingsloket geregeld, van a tot z. Het activeren van je nummer duurt 24 uur.

Stap 3: Bepaal welk btw-stelstel op jou van toepassing is

Wist je dat er verschillende btw-stelsels zijn? Afhankelijk van jouw situatie, is er de gewone regeling, maandelijkse aangifte, eventueel het vrijstellingsregime, het forfaitair stelsel … Misschien is er voor jouw beroep geen btw-hoedanigheid nodig of ben je gemengd btw-plichtig. Bekijk samen met avixi welk btw-stelsel op jouw onderneming van toepassing is.

Stap 4: Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Bij de aanvang van je zelfstandige activiteit, ben je verplicht om aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Zo heb je o.a. recht op een ziekteverzekering en pensioen en ben je in orde met je sociaal statuut. Kies je voor een vennootschap als ondernemingsvorm, dan sluit je ook je vennootschap aan bij het sociaal verzekeringsfonds.https://avixi.be/online-starten/

Stap 5: Start als zelfstandige

Het is zover: je kan starten met je economische activiteiten en je business helemaal uitbouwen. Ben je in theorie wel btw-plichtig, maar heb je een jaaromzet van minder dan 25.000 euro? Dan word je beschouwd als kleine onderneming en kan je kiezen voor een vrijstelling van btw.

Vrijstelling van btw

Het vrijstellingsregime betekent dat je geen btw moet aanrekenen aan je klanten, maar dat je zelf ook geen btw kan aftrekken. Sowieso moet je wel over een btw-nummer beschikken. Opgelet: je kan wel degelijk een btw-controle krijgen om te zien of je jaaromzet onder de drempel van 25.000 euro valt.

Kleine onderneming

Om als kleine onderneming in regel te zijn, dien je op al je facturen ‘kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting: btw niet toepasselijk’ te vermelden. Je moet ook jaarlijks een klantenlijst bijhouden van alle klanten waarvoor je een factuur hebt gemaakt van een bedrag hoger dan 250 euro (excl. btw).

Meer info?

Wil je meer info over hoe je een btw-nummer kan aanvragen? Neem vrijblijvend contact op met het ondernemingsloket van avixi. Wij helpen je graag verder met administratieve procedures zodat jij kan focussen op wat écht telt: de start en uitbouw van je zaak.

 

hoe btw-nummer aanvragen stappenplan