Vennootschap aansluiten


Heb je gekozen voor een vennootschap? Dan moet je ook jaarlijks de vennootschapsbijdrage betalen. Je vennootschapsbijdrage komt terecht in de fondsen die bijvoorbeeld dienen om pensioenen, kinderbijslag, ziekte-uitkeringen en meer te betalen. Het is een solidariteitsbijdrage.

 

Om de vennootschapsbijdrage te betalen moet je zaak aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Het bedrag hangt af van je balanstotaal in het vorige afgesloten boekjaar.

Balanstotaal 2021 Vennootschapsbijdrage 2023
kleiner of gelijk aan 825.750,09 euro 384,44 euro
groter dan 825.750,09 euro 960,26 euro

Bestaande vennootschappen en vennootschappen opgericht vóór 1 april betalen de bijdrage vóór 30 juni.

De vennootschapsbijdrage 2023 moet betaald worden voor 31 december 2023.

Vennootschappen opgericht op 1 april of later betalen de bijdrage binnen de 3 maanden na de oprichting.

Betaal altijd op tijd. Anders verhoogt de overheid jouw vennootschapsbijdrage met 1% per maand vertraging. In mei krijgt iedere vennootschap de uitnodiging voor het betalen van de jaarlijkse vennootschapsbijdrage.

Als mandataris blijf je altijd verantwoordelijk. Betaalt je vennootschap de bijdrage niet? Je blijft aansprakelijk voor de achterstallige betalingen zelfs wanneer je de vennootschap verlaat.

In bijzondere gevallen kan je een vrijstelling krijgen van je vennootschapsbijdrage. Dat heeft vooral te maken met je eigen situatie als zaakvoerder én de werkzaamheden van je onderneming.

In volgende gevallen moet je geen vennootschapsbijdragen betalen:

  • Je vennootschap voert geen activiteiten meer uit. Wanneer dat gebeurt, verandert de status van je zaak naar ‘slapend’ en moet je dus ook niets meer betalen.
  • Mocht je vennootschap failliet worden verklaard, hoef je dat jaar geen bijdragen te betalen.
  • Je onderneming betaalt ook geen bijdragen in het jaar waarin de zaak in vereffening gaat. In dat geval wordt de onderneming vrijwillig ontbonden door het bestuur.
  • De eerste 3 jaar van je personenvennootschap ben je tot slot ook geen bijdragen verschuldigd op voorwaarde dat jij als zaakvoerder in de 10 jaar voor de start slechts maximum 3 jaar al zelfstandig was. Alle zaakvoerders moeten aan die regel voldoen, samen met de meerderheid van de vennoten. Stapt er een zaakvoerder in de zaak die in de 10 jaar voor de oprichting van je vennootschap 4 jaar zelfstandig was? Dan ben je de vrijstelling kwijt. Er moet ook een inschrijving zijn als commerciële hoedanigheid in de KBO.

Starten als zelfstandige?

Start hier in een handomdraai je eigen zaak met de online-tool van avixi.

Nuttige documenten

Contacteer ons ondernemingsloket

Heb je nog een vraag?

Contact
Contact