Sociaal statuut als zelfstandige
Zowel werknemers als zelfstandigen zijn onderworpen aan een sociaal statuut. Wat is een sociaal statuut voor zelfstandigen? Dit is een eigen sociaal statuut met een specifieke sociale zekerheidsregeling die voorziet in plichten, zoals het betalen van sociale bijdragen, maar ook in rechten, bijvoorbeeld gezinsbijslag, pensioen en ziekteverzekering. Het sociaal statuut van zelfstandigen is anders dan bij werknemers.
Heb je een vraag over je sociaal statuut als zelfstandige? Avixi staat je graag te woord. Hieronder kan je de verschillende categorieën bekijken.
Primostarter
Voor startende zelfstandigen in hoofdberoep die aan bepaalde voorwaarden voldoen, geldt een lagere minimumbijdrage voor de eerste 4 kwartalen van aansluiting.
Bekijk hier of je als startende zelfstandige aan de voorwaarden voldoet
Bijberoep
Heb je een volwaardig sociaal statuut als werknemer of ambtenaar, dan kan je daarnaast aan de slag als zelfstandige in bijberoep.
Informeer je hier over zelfstandige in bijberoep
Artikel 37 (gelijkstelling bijberoep)
Wie moet aansluiten als zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot maar slechts beperkte zelfstandige inkomsten verwerft, kan eventueel gebruik maken van de gelijkstelling met een bijberoep (art. 37).
Bekijk hier de voorwaarden en gevolgen van art. 37
Zelfstandig helper
Ook een zelfstandig helper is onderworpen aan het sociaal statuut voor zelfstandigen en moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Lees hier meer over de zelfstandig helper
Meewerkende partner
Help jij je zelfstandige partner in de zaak? Dan heb je als meewerkende echtgenoot recht op sociale bescherming.
Lees hier meer over de meewerkende partner
Student zelfstandige
Het statuut van ‘student-zelfstandige’ biedt studenten die een eigen zaak willen oprichten, enkele sociale en fiscale voordelen die het makkelijker maken om de sprong naar het ondernemerschap te wagen.
Informeer je hier over het statuut als student-zelfstandige
Gepensioneerde
Je wil als gepensioneerde nog een zelfstandige activiteit uitoefenen/verderzetten. Dit kan binnen bepaalde grenzen en mits er aan een aantal formaliteiten is voldaan.
Lees hier meer over een zelfstandige activiteit als gepensioneerde
Werkend vennoot
Elke mandataris van een vennootschap (zaakvoerder, bestuurder, werkend vennoot, …) moet ongeacht de vennootschapsvorm verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Bekijk hier alle info voor werkende vennoten
Springplank naar zelfstandige
Je kan onder bepaalde voorwaarden tijdens de werkloosheid een bijkomstige activiteit als zelfstandige opstarten of voortzetten.
Bekijk hier of een springplank naar zelfstandige iets voor jou is