Student zelfstandige: voor wie en wat met de kinderbijslag en sociale bijdragen?


Studenten die eigen zaak willen oprichten kunnen via het statuut van student-zelfstandige sociale en fiscale voordelen genieten. Dit statuut wordt soms ook wel student en zelfstandige in bijberoep genoemd, maar verschilt met het zelfstandig zijn in bijberoep. Student-zelfstandige is geschikt voor wie zijn/haar studies wil combineren met een eigen zaak. Bekijk hieronder wie student-zelfstandige kan zijn, hoeveel sociale bijdragen je moet betalen en of je als student-zelfstandige nog kinderbijslag krijgt.

Wie is student zelfstandige?

  • Je bent tussen 18 en 25 jaar oud
  • Je studeert aan een erkende onderwijsinstelling in België of in het buitenland
  • Je bent ingeschreven voor minimaal 27 studiepunten per schooljaar of 17 lesuren per week en om een erkend diploma te behalen
  • Je volgt regelmatig de lessen (voor minimaal 27 studiepunten per schooljaar of 17 lesuren per week)
  • Je oefent een zelfstandige activiteit uit

De overheid gaat ervan uit dat een schooljaar loopt vanaf het vierde kwartaal van een bepaald jaar tot en met het derde kwartaal van het jaar daaropvolgend. De voorwaarden voor het statuut van de student-zelfstandige worden ook zo onderzocht.

Voordat je statuut van student-zelfstandige wordt toegekend, zal avixi sociaal verzekeringsfonds controleren of je als student wel degelijk een zelfstandige activiteit uitoefent. Het statuut van student-zelfstandige mag immers niet gebruikt worden in de plaats van het statuut van jobstudent.

Hoe zit het met je sociale bijdragen?

Met het statuut van student-zelfstandige betaal je verminderde sociale bijdragen als je inkomen als zelfstandige lager is dan 16 861,46 euro per jaar.

Er zijn drie mogelijkheden:

  • Je inkomen is lager dan 8 430,73 euro per jaar: je moet geen bijdrage betalen.
  • Je inkomen ligt tussen 8 430,73 euro en 16 861,46 euro: je betaalt een verminderde bijdrage van 20,5%. De sociale bijdragen worden dan berekend op het bedrag dat je verdient boven 8 430,73 euro.
  • Je inkomen is hoger dan 16 861,46 euro: je betaalt bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep. Je komt dan niet meer in aanmerking voor het statuut van de student-zelfstandige maar wordt zelfstandige in hoofdberoep. Vanaf dat moment bouw je wel volwaardige sociale rechten op.

Bouw je sociale rechten op?

In principe bouw je geen eigen sociale rechten op als student-zelfstandige, maar blijf je ten laste van je ouders. Je bouwt alleen je eigen rechten op in de ziekte- en invaliditeitsuitkering. Is je inkomen gelijk aan of hoger dan 16 861,46 euro, dan bouw je wel zelf sociale rechten op als zelfstandige.

Student-zelfstandige: kinderbijslag?

Het recht op kinderbijslag is onvoorwaardelijk tot en met augustus van het jaar waarin je 18 jaar wordt. Je ouders ontvangen tot september kinderbijslag. Combineer je daarna je studies met een beroepsactiviteit, dan moet je die beroepsactiviteit beperken om je recht op kinderbijslag te behouden. De regels zijn afhankelijk van de regio waarin je woont. Neem daarom voorafgaand contact op met je kinderbijslagfonds.

Meer info?

Heb je vragen over dit statuut of wil je je aansluiten als student-zelfstandige? Neem contact op met avixi. Ons team staat voor je klaar.