Btw-nummer aanvragen eenmanszaak

 

Wanneer je als zelfstandige een eenmanszaak opricht en btw-plichtig bent, moet je een btw-nummer aanvragen. Welke stappen je daarvoor precies moet zetten en hoe het allemaal in zijn werk gaat, legt het sociaal verzekeringsfonds avixi je graag uit.

Je eigen zaak starten

Wanneer je je onderneming opricht zal je als eerste moeten nadenken over het type ondernemingsvorm dat je verkiest. Ga je voor een eenmanszaak of een vennootschap (besloten vennootschap, naamloze vennootschap, coöperatieve vennootschap, maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap)?

Bedrijfsvorm kiezen

Het kiezen van de bedrijfsvorm die het best aansluit bij jouw activiteit, is niet iets om licht over te gaan. Twijfel je en wil je je situatie graag voorleggen aan een professional? Schakel dan de hulp van het sociaal verzekeringsfonds avixi in. Ook je boekhouder kan je begeleiden in het maken van de juiste keuze.

Eenmanszaak als ondernemingsvorm

De formaliteiten voor het oprichten van een eenmanszaak zijn relatief eenvoudig. Ook de bijhorende kosten zijn laag. Daarom is deze ondernemingsvorm heel populair bij starters. Heb je gekozen voor een eenmanszaak, dan hoef je eigenlijk enkel nog een professionele bankrekening te openen. Het sociaal verzekeringsfonds avixi en zijn ondernemingsloket doet al de rest!

Wat doet een ondernemingsloket?

Een ondernemingsloket regelt de inschrijving van jouw eenmanszaak bij de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO), vraagt je ondernemingsnummer aan, activeert je btw-nummer, vraagt vergunningen aan en kan ook je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds in orde brengen.

Hoofd- of bijberoep

Starten als zelfstandige is spannend! Ga jij je activiteiten in hoofd- of bijberoep uitoefenen? Met andere woorden is je zelfstandige activiteit je enige bezigheid of werk je daarnaast nog minstens halftijds als loontrekkende of ambtenaar? In het eerste geval kies je voor een hoofdberoep, in het tweede voor een bijberoep.

Btw-nummer aanvragen eenmanszaak

Om btw te kunnen ontvangen van klanten en om er als zelfstandige zelf te kunnen recupereren, heb je een btw-nummer nodig. De aanvraag verloopt via je ondernemingsloket. Zij nemen de inschrijving van je onderneming bij de KBO voor hun rekening (= aanvragen van je ondernemingsnummer) en activeren vervolgens het btw-nummer van je eenmanszaak. Zo hoef jij quasi niets te regelen!

Vraag je ondernemingsnummer/btw-nummer aan

Activatie btw-nummer

Je hebt als onderneming enkel een uniek en geldig btw-nummer wanneer je ondernemingsnummer geactiveerd is bij de btw-administratie. Ook in het geval je een kleine onderneming hebt die niet btw-plichtig is, moet je alsnog je btw-nummer laten activeren. Je leest meer over het vrijstellingsregime hieronder.

Vrijstelling van btw-plicht

Sommige vrije beroepen en activiteiten met een sociaal karakter zijn niet btw-plichtig. Je kan een volledige lijst van deze beroepen terugvinden op Fisconetplus. Wanneer je jaaromzet onder de 25.000 euro per jaar ligt en je beschouwd wordt als kleine onderneming, kan je kiezen voor een vrijstelling van btw.

Btw-stelsel

Afhankelijk van jouw situatie, val je onder een bepaald btw-regime: het vrijstellingsregime (zie hierboven), het forfaitair stelsel, de maandelijkse aangifte en de periodieke kwartaalaangifte. Bekijk de mogelijkheden met avixi of je accountant. Als expert ter zake, kunnen ze je meer vertellen over welk btw-stelsel op jouw zaak van toepassing is.

Bedrijfsbeheer en beroepskennis

Of je nu een eenmanszaak of een vennootschat start, in Vlaanderen is een bewijs van basiskennis bedrijfsbeheer niet langer vereist. In Brussel en Wallonië daarentegen wél. Je privéadres (bij een eenmanszaak) of je maatschappelijke zetel (bij een vennootschap) bepaalt onder welk gewest je onderneming valt.

Vergunningen

Sommige beroepen of activiteiten die je als zelfstandige uitvoert vereisen bepaalde vergunningen, zoals een milieuvergunning, leurkaart, voedselveiligheidsvergunning (FAVV), SABAM, foorkaart, beroepskaart of een vergunning voor tabak, alcohol of brandstoffen. Ook hiermee kan je ondernemingsloket je helpen.

Totale ontzorging

Wil je graag zo snel mogelijk starten als zelfstandige? En zie je alle administratie en formaliteiten met lede ogen aan? Besteed ze dan gewoon uit aan een betrouwbare partner als avixi. Als ervaringsdeskundige weten wij als geen ander hoe we een btw-nummer moeten aanvragen voor jouw eenmanszaak, vergunningen moeten regelen … Wij brengen alles in orde, van a tot z!

Start je zaak online

btw-nummer aanvragen eenmanszaak