Btw-plichtig of niet? Ontdek het hier

 

Bij de opstart van je zaak word je geconfronteerd met een aantal formaliteiten: je inschrijving bij de KBO (= je ondernemingsnummer aanvragen), een sociaal verzekeringsfonds kiezen en je btw-nummer laten activeren. Ben jij btw-plichtig of niet? En wat houdt dat juist in voor jou als ondernemer? Avixi licht toe.

Een btw-nummer: wat is dat?

Btw of de belasting over de toegevoegde waarde wordt door klanten betaald op de diensten of producten die ze kopen. De leverancier stort deze belasting op zijn beurt door aan de overheid via de btw-aangifte. Om deze belasting te kunnen innen, heb je een btw-nummer nodig.

Wanneer heb je een btw-nummer nodig?

Wanneer je als zelfstandig ondernemer een (vrij) beroep of handelsactiviteit uitoefent in hoofd- of bijberoep ben je in de meeste gevallen btw-plichtig en heb je dus een btw-nummer nodig. Vraag je je af of jij btw-plichtig bent of niet? Lees hieronder meer over het vrijstellingsregime.

Btw-vrijstelling

Indien je theoretisch gezien btw-plichtig bent maar een jaaromzet van minder dan 25.000 euro hebt, kan je opteren voor het vrijstellingsregime. Dat systeem heeft z’n voor- en z’n nadelen. Jij hoeft geen btw aan te rekenen aan je klanten, maar je kan er zelf ook geen aftrekken.

Voordelen van btw-vrijstelling

Het grootste voordeel van vrijgesteld te zijn van btw is dat je minder administratieve rompslomp hebt en geen kwartaalaangiftes hoeft in te dienen. Je hebt ook een voordeel ten opzichte van je concurrent. Jouw factuurbedrag – zonder btw – zal lager liggen dan dat van je concurrent die wél btw-plichtig is.

Nadelen van btw-vrijstelling

Je kan als ondernemer op je professionele aankopen (zoals een laptop, printer, koffiemachine of elektrische wagen) geen btw recupereren of aftrekken. Dit is voor jou als kleine zelfstandige uiteraard een groot nadeel ten opzichte van ondernemers die wel btw-plichtig zijn. Als je veel professionele klanten hebt, ben je op het einde van de rekening minder goedkoop, omdat zij de niet-aangerekende btw niet kunnen aftrekken.

Btw-plichtig of niet: uitzonderingen

Onder andere activiteiten van vroedvrouwen, logopedisten, bejaardenverzorgers en verzekeraars zijn vrijgesteld van btw. Benieuwd naar het volledige overzicht van vrijgestelde activiteiten en beroepen? Je vindt het op Fisconet, evenals de eventuele voorwaarden om te voldoen aan het vrijstellingsregime.

Verandering van btw-stelstel

Stel dat je vrijgesteld bent van btw, maar dat je onderneming als kool groeit en je omzet maandelijks flink stijgt. Dan kan het interessant zijn om van stelstel te veranderen. Sommige klanten zullen overigens liever zaken met jou doen wanneer je btw-plichtig bent. Zo kunnen ze zelf hun betaalde btw terugvorderen.

Hoe veranderen van btw-stelstel?

Wil je je onderneming wél onderwerpen aan btw en dus btw-plichtig maken? Dan kan je dit melden aan de overheid via de FOD Financiën. Je boekhouder of ondernemingsloket kan dit voor jou regelen. Nadien eventueel terug veranderen naar vrijstelling van btw is mogelijk.

Hoe vraag je een btw-nummer aan?

De btw-plicht van een ondernemer gaat hand in hand met het aanvragen van een btw-nummer. Je vraagt hiervoor eerst een ondernemingsnummer aan bij een ondernemingsloket zoals dat van het sociaal verzekeringsfonds avixi. Hierop word je ingeschreven bij de KBO en kan je btw-nummer geactiveerd worden. Zo ben jij dan helemaal klaar om te starten met je activiteiten.

Vraag je ondernemingsnummer/btw-nummer online aan

Hoeveel kost een btw-nummer?

Vooraleer je een btw-nummer kan aanvragen, dient je onderneming ingeschreven te worden bij de Kruispuntbank der Ondernemingen. Je ondernemingsnummer vervolgens laten activeren als btw-nummer kost 60 euro (exclusief btw). De kosten voor de aanvraag van een btw-nummer zijn 100% fiscaal aftrekbaar.

Btw-aangifte indienen

Een maandelijkse of periodieke btw-aangifte is verplicht wanneer je geen recht hebt op btw-vrijstelling. De aangifte kan je zelf doen of laten doen door je boekhouder via Intervat. Kies je voor een kwartaalaangifte, dan moet je deze telkens uiterlijk op de 20ste van de maand januari, april, juli en oktober indienen.

Meer weten over btw-plicht?

Wil je een vliegende start maken als zelfstandige, maar worstel je nog met vragen omtrent btw? Hoe je nummer aanvragen, ben je btw-plichtig of niet, hoeveel kost het en hoe schrijf je je in bij de KBO? Schakel de hulp in van avixi. Wij ontzorgen jou graag van a tot z!

btw-nummer verplicht of niet verplicht