Ondernemers die hun bedrijfsactiviteit willen onderbrengen in een vennootschap hoeven zich voortaan niet meer fysiek te verplaatsen naar een notariskantoor. De oprichtingsakte kan op afstand worden getekend via een videoconferentie met de notaris. Dit geldt voor alle rechtspersonen. Deze digitalisering kost de ondernemer niets extra.

Startmybusiness

Om het onze ondernemers zo eenvoudig mogelijk te maken, ontwikkelde de Federatie van het Notariaat (Fednot) het platform https://startmybusiness.be/ waar je voortaan je bedrijf gemakkelijk online kan oprichten.

Inloggen kan via je eID of via de app itsme. Via het platform kan je de gegevens invullen die de notaris en zijn medewerkers nodig hebben om de oprichtingsakte op te stellen.

Opgelet: de aanwezigheid van de notaris als onafhankelijk tussenpersoon is nog steeds vereist. Hij adviseert en begeleidt oprichters bij het kiezen van de meest geschikte rechtsvorm en het opstellen van de juiste statutaire bepalingen.

Vennootschapsbijdrage

Heb je als zelfstandig ondernemer  gekozen voor een vennootschap om je zelfstandige activiteit uit te oefenen? Dan moet je jaarlijks de vennootschapsbijdrage betalen.

Na de oprichting van je vennootschap ben je verplicht je vennootschap binnen de 3 maanden aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en de bijdrage jaarlijks te betalen. Hoeveel je moet betalen, is afhankelijk van het balanstotaal van het voorafgaande afgesloten boekjaar.

Voor meer info hierover raadpleeg onze pagina over de vennootschapsbijdragen.